Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Tuesday, 9 August 2016

Chemistry Quiz-1

  GKPlanet Team       Tuesday, 9 August 2016


1. The process of decomposing organic waste in the presence of air is termed as 
A. Salvaging
B. Oxidation
C. Pulverizing
D. Incineration
Ans: D
2. Which of the following in not a carboxylic acid?
A. Formic acid
B. Citric acid
C. Picric acid
D. Tartaric acid
Ans: C
3. Radiations which is not emitted during radioactivity is :
A. α rays
B. β ravs
C. γ ravs
D. Cathode rays
Ans: D
4. Rectified spirit is :
A. 95% ethyl alcohol
B. 100% ethyl alcohol
C. methylated spirit
D. tincture
Ans: A
5. Brass is an alloy of :
A. Cu, Al and Zn
B. Cu and Sn
C. Cu and Zn
D. Al and Mg
Ans: C
6. Glycol is added to aviation gasoline because it
A. reduces evaporation of petrol
B. increase efficiency of petrol
C. prevents freezing of petrol
D. reduces consumption of petrol
Ans: C
7. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
A. Pyrex glass
B. Flint glass
C. Quartz glass
D. Fibre glass
Ans: D
8. Hydrogen bomb is based on the principle of
A. controlled fission reaction
B. uncontrolled fission reaction
C. controlled fusion reaction
D. uncontrolled fusion reaction
Ans: D
9. Sweat contains water and _____________
A. Citric acid
B. Lactic acid
C. Salt
D. Vinegar
Ans: C
10. Who is regarded as father of modern chemistry ?
A. Ruterford
B. Einstein
C. Lavoisier
D. C.V. Raman
Ans: C
11. Which is not a type of elements ?
A. Metals
B. Non Metals
C. Metalloids
D. Gases
Ans: C
12. Which acid is present in lemon ?
A. Marlic acid
B. Citric acid
C. Lactic acid
D. Tartaric acid
Ans: B
13. Identify the wrong statement in the following
A. Atomic radius of the elements increases as one moves down the first group of the periodic table
B. Atomic radius of the elements decreases as one moves across from left to right in the 2nd period of the
C. Amongst isoelectronic species, smaller the positive charge on the cation, smaller is the ionic radius
D. Amongst isoelectronic species, greater the negative charge on the anion, larger is the ionic radius
Ans: C
14. Rare gases are
A. Mono atomic
B. Di atomic
C. Tri atomic
D. None of above
Ans: B
15. The term PVC used in the plastic industry stands for
A. Polyvinyl chloride
B. Polyvinyl carbobate
C. Phosphor vanadiu chloride
D. Phosphavinyl chloride
Ans: A


logoblog

Thanks for reading Chemistry Quiz-1

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts