Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Tuesday, 9 August 2016

Life Science Quiz-2

  GKPlanet Team       Tuesday, 9 August 2016



1.What is the process of intake of nutrients by an organism as well as the utilisation of these nutrients by the organisms called?
A. Nutrition
B. Photosynthesis
C. Chloroplasts
D. Digestion
Ans. A
2.The mode of nutrition in which an organism makes its own food from the simple inorganic material like carbon dioxide and water present in the surrounding is called:
A. Heterotrophic nutrition
B. Saprotrophic nutrition
C. Autotrophic nutrition
D. Holozoic nutrition
Ans. C
3.What is the mode of nutrition called in which organisms cannot make its own food from simple inorganic material and depends on other organisms for its food?
A. Autotrophic nutrition
B. Heterotrophic nutrition
C. Parasitic nutrition
D. Holozoic nutrition
Ans. B
4.When an organism obtains its food from decaying organic matter of dead plants, dead animals and rotten bread, etc., it is called:
A. Parasitic nutrition
B. Autotrophic nutrition
C. Holozoic nutrition
D. Saprotrophic nutrition
Ans. D
5.The nutrition in which an organism derives its food from the body of another living organism without killing it, it’s called:
A. Saprotrophic nutrition
B. Parasitic nutrition
C. Holozoic nutrition
D. Autotrophic nutrition
Ans. B
6.The nutrition in which an organism takes the complex organic food materials into its body by the process of ingestion, the ingested food is digested and then absorbed into the body cells of the organism:
A. Parasitic nutrition
B. Autotrophic nutrition
C. Holozoic nutrition
D. Heterotrophic nutrition
Ans. C
7.The process by which green plants make their own food from carbon dioxide and water by using sunlight energy in the presence of chlorophyll, is called:
A. Xanthophylls
B. Stomata
C. Photosynthesis
D. Chloroplast
Ans. C
8.Animals which eat only plants are called:
A. Herbivores
B. Omnivores
C. Carnivores
D. None of the above
Ans. A
9.What is the process of taking food into the body called?
A. Digestion
B. Assimilation
C. Ingestion
D. Egestion
Ans. C
10.The process in which the food containing large, insoluble, molecules is broken down into small, water soluble molecules is called:
A. Digestion
B. Absorption
C. Ingestion
D. Assimilation
Ans. A
11.What is the process called in which the digested food passes through the intestinal wall into blood stream?
A. Egestion
B. Assimilation
C. Digestion
D. Absorption
Ans. D
12.What is the process called in which the absorbed food is taken in by body cells and used for energy, growth and repair?
A. Ingestion
B. Digestion
C. Assimilation
D. Absorption
Ans. C
13.The process through which undigested food is removed from the body is called:
A. Egestion
B. Digestion
C. Assimilation
D. Absorption
Ans. A
4.The contraction and expansion movement of the walls of food pipe is called:
A. Flexion Movement
B. Abduction
C. Peristaltic Movement
D. Adduction
Ans. C
15.The hard outer covering of a tooth is called:
A. Dentine
B. Enamel
C. Dental Cries
D. Dental Plaque
Ans. B


logoblog

Thanks for reading Life Science Quiz-2

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts