Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Saturday, 6 August 2016

Life Science Quiz-1

  GKPlanet Team       Saturday, 6 August 2016




1. Which one of the enzymes is found in human saliva ?
A. Trypsin
B. Pepsin
C. Ptyalin
D. Rennin
Ans: C
2. Who among the following received Nobel prize for unraveling the helical structure of Protein ?
A. Linus pauling
B. Maurice Wilkins
C. Sanger
D. Watson and Crick
Ans: A
3. Which one of the following kinds of organism causes Maleria ?
A. Bacterium
B. Fungus
C. Protozoan
D. Virus
Ans: C
4. Which among the following is poorest source of Fat ?
A. Curd
B. Egg
C. Fish
D. Milk
Ans: C
5. The release of which one of the following into Ponds and wells helps in controlling mosquitoes ?
A. Crab
B. Gambusia Fisha
C. Dogfish
D. Snail
Ans: B
6. Which one of the following crop improvement technique is based on the concept of Cellular Totipotency in plants
A. Polyploid
B. Tissue Culture
C. Induced Culture
D. Hybridisation
Ans: B
7.Which one of the following element is essential for the transmission of Nerve impulses in nerve fibers of Human body ?
A. Calcium
B. Iron
C. Sodium
D. Zinc
Ans: C
8. Zoological Survey of India Planned to Establish Five DNA Laboratories in India. Which one of the following cities is not included in its planned list?
A.New Delhi
B. Chennai
C. Kolkata
D. Pune
Ans:A
9. If the drinking water supply pipeline is damaged and is contaminated with domestic sewerage. which one of the following disease is most likely to occur ?
A. Measles
B. Typhoid
C. Tuberculosis
D. Diphtheria
Ans: B
10. Which scientist disapproved the theory of spontaneous generation and performed the experiment to show "Life begets life" ?
A. Alexander flemin
B. Joseph Lister
C. Louis pasteur
D. Linus Pauling
Ans: C
11. In the human body, the red blood cells are produced in ?
A. Liver
B. Voluntary Muscles
C. Pancreas
D. Bone marrow
Ans: D
12. Which of the following are infected by foot and mouth disease ?
A. Cats
B. Cattle
C. Dogs
D. Poultry
Ans: B
13. Which one of the following disease is caused by bacteria ?
A. Hepatitis B
B. Poliomyelitis
C. Scabies
D. Tuberculosis
Ans: D
14. Which one of the following is vector for KALA-AZAR disease ?
A. Housefly
B. Sandfly
C. Aedes mosquito
D. Anopheles Mosquitos
Ans: B
15. In terms of organic evolution, which one of the following is more advanced than the other three ?
A. Bat
B. Pigeon
C. Ostrich
D. Vulture
Ans: A

logoblog

Thanks for reading Life Science Quiz-1

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts