Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Friday, 16 September 2016

Chemistry Quiz-2

  GKPlanet Team       Friday, 16 September 2016

1. Which of the following is not a fertilizer mineral?
(a) Nitrate
(b) Phosphate
(c) Tungsten
(d) Potash
[Answer : c]

2. Fog which consists of large particles of moisture is called–
(a) Mist
(b) Dew
(c) Cloud
(d) None of these
[Answer : a]

3. The acid used in automobile battery is–
(a) HCl
(b) HF
(c) HNO3
(d) H2SO4
[Answer : d]

4. Which of the following liquids is most fire-prone?
(a) Mobil oil
(b) Mercury
(c) Petrol
(d) Kerosene oil
[Answer : c]

5. Identify the main salts dissolved in ocean water.
I. Sodium chloride (NaCl) II. Sodium sulphate (Na2SO4)
III. Calcium carbonate (CaCO3) IV. Potassium sulphate (K2SO4)
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) I, II, III and IV
(d) None of these
[Answer : c]

6. Which of the following seas has the highest salinity content?
(a) Aral Sea (b) Red Sea (c) Baltic Sea (d) Dead Sea
[Answer : d]

7. In which of the following activities Silicon Carbide is used ?
(a) Making cement and glass
(b) Disinfecting water and ponds
(c) Making castes for statues
(d) Cutting very hard substances
[Answer : d]

8. The element common to all acids is —
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Nitrogen
(d) Sulphur
[Answer : b]

9. Gobar gas contains mainly —
(a) Methane
(b) Carbon dioxide
(c) Butane
(d) Carbon Monoxide
[Answer : a]

10. The most malleable metal is —
(a) Silver
(b) Gold
(c) Aluminium
(d) Sodium
[Answer : b]

11. Tetraethyl lead is used as —
(a) Mosquito repellent
(b) Pain Killer
(c) Fire extinguisher
(d) Petrol additive
[Answer : d]

12. Which of the following is used in beauty parlour for hair setting ?
(a) Phosphorus
(b) Sulphur
(c) Chlorine
(d) Silicon
[Answer : b]

13. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature ?
(a) Bromine
(b) Chlorine
(c) Helium
(d) Phosphorus
[Answer : a]

14. From which mineral is radium obtained —
(a) Limestone
(b) Haematitie
(c) Pitchblende
(d) Rutile
[Answer : c]


15. Which of the following metals forms an amalgum with other metals ?
(a) Lead
(b) Tin
(c) Zinc
(d) Mercury
[Answer : d]

«Previous Quiz Next Quiz»
logoblog

Thanks for reading Chemistry Quiz-2

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts