Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Wednesday, 28 September 2016

GK Quiz-1 [UN Organisation]

  GKPlanet Team       Wednesday, 28 September 2016

1. Which of the following counties is not a member of the United Nations ?
(A) Cuba
(B) Israel
(C) South Africa
(D) Taiwan
Answer: Taiwan

2. In which year a resolution ‘Uniting for Peace, was adopted by UN General Assembly?
(A) 1950
(B) 1960
(C) 1965
(D) 1980
Answer: 1950

3. UN General Assembly elects a President and how many Vice Presidents at the start of its each regular session ?
(A) 7
(B) 15
(C) 21
(D) 2
Answer: 21

4. To consider the large number of agenda items, General Assembly has how many main committees?
(A) 5
(B) 6
(C) 9
(D) 15
Answer: 6

5. The first meeting of the UN General Assembly was held in which of the following cities ?
(A) London
(B) New York
(C) San Francisco
(D) Tehran
Answer: London

6. The headquarters of a few agencies related to the UN are located in Vienna, which is in –
(A) Austria
(B) Belgium
(C) Denmark
(D) Sweden
Answer: Austria

7. The UN Charter was finalised at .........and became effective on............
(A) San Francisco; 24th October, 1945
(B) Dumbarton Oaks, 5th March, 1944
(C) Yalta, 2nd February, 1945
(D) Tehran, 24th October, 1943
Answer: San Francisco; 24th October, 1945

8. The Director General of UNESCO is –
(A) Amadau Mahtar M’Bow
(B) Michel Hansenne
(C) Dr. H.T. Mahler
(D) Ms. Irina Bokova
Answer: Ms. Irina Bokova

9. Who is the President of the International Bank for Reconstruction and Development (World Bank)?
(A) Michel Camdessus
(B) Gaston Thorn
(C) Barber Conable
(D) Jim Yong Kim
Answer: Jim Yong Kim

10. The Director–General of the World Health Organisation is –
(A) Ms. Gro Harlem Brundtland
(B) Dr. Francis Blanchard
(C) Dr. Hans Blix
(D) Dr. Margaret Chan
Answer: Dr. Margaret Chan

11. The normal term of office of the UN Secretary–General is –
(A) 3 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 6 years
Answer: 5 years

12. Admission of States to the membership of the UN is made by –
(A) Simple majority of the General Assembly
(B) Unanimous vote of the General Assembly
(C) The Security Council
(D) Two–thirds majority of the General Assembly members present and voting, on the recommendation of the Security Council
Answer:Two–thirds majority of the General Assembly members present and voting, on the recommendation of the Security Council

13. Which one of the following international organisations does India disapprove of ?
(A) ASEAN
(B) NATO
(C) FAO
(D) OPEC
Answer: NATO

14. The headquarters of all the following international organisations are based at Vienna, except –
(A) United Nations Industrial Development Organisation
(B) Organisation of Petroleum Exporting Countries
(C) United Nations, Development Programme
(D) International Atomic Energy Agency
Answer: United Nations, Development Programme

15. Which of the following international agencies of the UN is the only distinctive inter–governmental organisation concerned with children’s welfare ?
(A) UNESCO
(B) UNICEF
(C) WHO
(D) UNHCR
Answer: UNICEF
logoblog

Thanks for reading GK Quiz-1 [UN Organisation]

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts