Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Saturday, 17 September 2016

Life Science Quiz-3

  GKPlanet Team       Saturday, 17 September 2016

1. Stem is modified into cladode :
(A) Casuarina
(B) Asparagus
(C) Opuntia
(D) Euphorbia
[Answer:B]

2. Verticillaster type of inflorescence is found in :
(A) Cotton
(B) Datura
(C) Lilium
(D) Ocimum
[Answer:D]

3. A simple one seeded fruit in which pericarp is fused with seed coat is :
(A) Achene
(B) Caryopsis
(C) Cypsela
(D) Nut
[Answer:B]

4. The portion of DNA which contains information for an entire polypeptide is called :
(A) Cistron
(B) Muton
(C) Recon
(D) Operon
[Answer:A]

5. Bicarpellary, syncarpous ovary with axile placentation is seen in :
(A) Solanaceae
(B) Caesalpinaceae
(C) Asteraceae
(D) Malvaceae
[Answer:A]

6. Alburnum is also called :
(A) Autumn wood
(B) Heart wood
(C) Sap wood
(D) Spring wood
[Answer:C]

7. The entry of pollen tube into the ovule through micropyle is called :
(A) Porogamy
(B) Mesogamy
(C) Anisogamy
(D) Chalazogamy
[Answer:A]

8. Type of pollination in Commelina is :
(A) Chasmogamy
(B) Geitonogamy
(C) Xenogamy
(D) Cleistogamy
[Answer:D]

9. The process of embryo formation without fertilization is known as :
(A) Apospory
(B) Apogamy
(C) Parthenocarpy
(D) Polyembryony
[Answer:D]

10. Which of the process Cholodny-Went theory is concerned with ?
(A) Photomorphogenesis
(B) Photoperiodism
(C) Phototropism
(D) Photorespiration
[Answer:C]

11. The hormone present in the liquid endosperm of coconut is :
(A) Cytokinin
(B) Gibberellin
(C) Ethylene
(D) Auxin
[Answer:A]

12. The phytohormone which influences apical dominance growth is :
(A) IAA
(B) ABA
(C) GA3
(D) C2H4
[Answer:A]

13. An example of short day plant is :
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Chrysanthemum
(D) Radish
[Answer:C]

14. The ovary after fertilization is converted into :
(A) Embryo
(B) Endosperm
(C) Fruit
(D) Seed
[Answer:C]

15. The molecular formula of Chlorophyll ‘a’ is :
(A) C55H72O5N4Mg
(B) C55H70O5N4Mg
(C) C55H72O6N4Mg
(D) C50H72O5N4Mg
[Answer:A]

«Previous Quiz   Next Quiz»
logoblog

Thanks for reading Life Science Quiz-3

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts