Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Saturday, 17 September 2016

Polity Quiz-1

  GKPlanet Team       Saturday, 17 September 2016

1. Panchayats -
a) Are entitled to Government grants only
b) Are authorised to levy and collect taxes, duties, tolls and fees
c) Have no power to levy taxes
d) Are authorised to levy taxes only
Answer: b) Are authorised to levy and collect taxes, duties, tolls and fees

2. Which of the following statements is/are correct?
Under the provisions of Article 200 of the Constitution of India the Governor of a state may -
1. Withhold his assent to a Bill passed by the state legislature.
2. Reserve the Bill passed by the state legislature for consideration of the president.
3. Return the Bill, other than a money Bill, for reconsideration of the legislature.
Select the correct answer using the code given below-
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: d) 1, 2 and 3

3. Ashok Mehta Committee recommended for the establishment of -
a) Nagar Panchayat
b) Panchayat Samiti
c) Mandal Panchayat
d) Gram Panchayat
Answer: d) Gram Panchayat

4. In which among the following cases the joint session of both the Houses of Parliament can be summoned?
1. To amend the constitution.
2. When a bill has been pending with one House for more than six months after it was passed by the other
3. When both the Houses disagree on the amendments to be made in a bill
4. When a bill is passes by one House and is rejected by the other.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 2, 3 and 4
b) 1,2 and 3
c) 2 and 3 only
d) 1 and 4
Answer: a) 2, 3 and 4

5. Who decides whether a bill is 'money bill' or not?
a) The President
b) The Speaker of Lok Sabha
c) The Finance Secreatary
d) The Finance Minister
Answer: b) The Speaker of Lok Sabha

6. Under the Constitution of India which one of the following is not a fundamental duty?
a) to vote in public elections
b) to develop the scientific temper
c) to safeguard public property
d) to abide by the Constitution and respect its ideals
Answer: a) to vote in public elections

7. Which of the following condition/condition must be fulfilled by the NRIs to be eligible to vote in elections in India?
1. They must be physically present in their place of origin to exercise their franchise.
2. NRIs whether they have acquired citizenship of other countries or not are eligible to vote.
3. Eligible NRIs have to register by filling up from 6-A with electoral registration office.
Select the correct answer using the code given below-
a) 1, 2 and 3
b) 1 and 3 only
c) 2 only
d) 3 only
Answer: b) 1 and 3 only

8. The salaries and allowances of Union Ministers are determined by the
a) Council of Ministers
b) Prime Minister of India
c) President of India
d) Parliament
Answer: d) Parliament

9. The judge of the High Court can be removed from their office before the expiry of their term on the grounds of proved misbehavior or incapacity by the
a) Chief Justice of India
b) Chief Justice of the High Court
c) President on the recommendation of the two Houses of the Parliament
d) Both Houses of the Parliament with special majority
Answer: c) President on the recommendation of the two Houses of the Parliament

10. Suffrage means
a) Enacting such laws causing suffering
b) Right to vote
c) Right to vote to the rich
d) Right to vote only poor
Answer: b) Right to vote

11. The Joint Parliamentary Committee (JPC) constituted to examine matters relating to Allocation and Pricing of Telecom Licences and SPectrum, which recently submitted its report, was headed by:
a) P.C.Chacko
b) Kapil Sibal
c) P.Chidambaram
d) Murali Manohar Joshi
Answer: a) P.C.Chacko

12. The finance Commission is constituted by the President every -
a) 5 years
b) 4 years
c) 2 years
d) 3 years
Answer: a) 5 years

13. Under which one of the following Articles of Indian Constitution,provision of creation or abolition of Legislative councils in states are made?
a) Article 168
b) Article 169
c) Article 170
d) Article 171
Answer: b) Article 169

14. Indian Planning Commission was constituted in
a) 1948
b) 1949
c) 1950
d) 1951
Answer: c) 1950

15. Which one among the following is not guaranteed by the Constitution of India?
a) Freedom to move freely throughout the country
b) Freedom to assemble peacefully without arms
c) Freedom to own, acquire and dispose of property anywhere in the country
d) Freedom to practice any trade or profession
Answer: c) Freedom to own, acquire and dispose of property anywhere in the country

Next Quiz»
logoblog

Thanks for reading Polity Quiz-1

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts