Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Friday, 16 September 2016

Reasoining Quiz-2

  GKPlanet Team       Friday, 16 September 2016



Directions (1-4) 
In each question below are two or three statements followed by two conclusions numbered I and II.
You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give answer (a) If only conclusion I follows.
Give answer (b) If only conclusion II follows.
Give answer (c) If either conclusion I or II follows.
Give answer (d) If neither conclusion I or II follows.
Give answer (e) If both conclusion I and follows.

1. Statements :
All territories are limits.
All limits are constraints.
No region is constraint.
Conclusions : I. Some territories are not regions.
II. At least some constraints are territories.
[Answer : e]

2. Statements :
All vapours are droplets.
Some clouds are vapours.
Conclusions : I. Some clouds are droplets.
II. No droplet is cloud.
[Answer : a]

3. Statements :
All mistakes are flaws.
All corrections are solutions.
No flaw is solution.
Conclusions : I. Some flaws are solutions.
II. No correction is flaw.
[Answer : b]

4. Statements :
All zeroes are numbers.
All digits are alphabets.
No alphabet is number.
Conclusions : I. No numbers is digit.
II. No zero is digit.
[Answer : e]

Directions (5-9)
Study the following information and answer the following questions:
A, B, C, D, E, G and I are seven friends who study in three different standards namely 5th, 6th and 7th such that not less than two friends study in the same standard. Each friend also has a different favorite subject namely History, Civics, English, Marathi, Hindi, Maths and Economics but not necessarily in the same order.
A likes Maths and studies in the 5th standard with only one other friend who likes Marathi. I studies with two other friends. Both the friends who study with I like languages (Here languages include only Hindi, Marathi and English). D studies in the 6th standard with only one person and does not like civics. E studies with only one friend. The one who like history does not study in 5th or 6th standard. E does not like languages. C does not like English, Hindi or Civics.

5. Which combination represents E’s favorite subject and the standard in which he studies?
(a) Civics and 7th
(b) Economics and 5th
(c) Civics and 6th
(d) History and 7th
(e) Economics and 7th
[Answer : c]

6. Which of the following is I’s favorite subject?
(a) History
(b) Civics
(c) Marathi
(d) Either English or Marathi
(e) Either English or Hindi
[Answer : a]

7. Who amongst the following studies in the 7th standard?
(a) G
(b) C
(c) E
(d) D
(e) Either D or B
[Answer : a]

8. Which of the following combinations is definitely correct?
(a) I and Hindi
(b) G and English
(c) C and Marathi
(d) B and Hindi
(e) E and Economics
[Answer : c]

9. Which of the following subjects does G like?
(a) Either Maths or Marathi
(b) Either Hindi or English
(c) Either Hindi or Civics 
(d) Either Hindi or Marathi
(e) Either Civics or Economics
[Answer : b]

10. What should come next in the following letter series based on English alphabet?
CEA IKG OQM ?
(a) STW
(b) WUS
(c) SWU
(d) UWS
(e) None of these
[Answer : d]

11. How many such digits are there in the number 5831649 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are rearranged in ascending order? [SBI PO 2008]
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More Than Three
[Answer : e]

12. In a certain code language PROBLEM is written as MPERLOB. How will NUMBERS be written in that code?
(a) SNUREMB
(b) SNRUBME
(c) SNRUEMB
(d) SNRUMEB
(e) None of these
[Answer : c]

13. How many pairs of letters are there in the word ATMOSPHERE which have as many letters between them as in the English alphabet?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these
[Answer : a]

14. How many such pairs of letters are there in the word ‘APPREHENSION’ each of which has as many letters between them in the word as there are between them in the English alphabet? [SBI PO 2005]
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
(e) None of these
[Answer : b]

15. Among four persons, B is taller than C, A is taller than D, but not as tall as C. Who among them is the tallest?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) Date inadequate
(e) None of these
[Answer : b]


logoblog

Thanks for reading Reasoining Quiz-2

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

Recent Posts

Related Posts