Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Wednesday, 14 September 2016

Reasoning Quiz-1

  GKPlanet Team       Wednesday, 14 September 2016


Direction (Q. 1-6) : Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

1. Find the odd number pair–
(A) 183 – 54 (B) 99 – 63 (C) 108 – 97 (D) 243 – 132
[Answer : C]

2. Find the odd number–
(A) 495 (B) 583 (C) 286 (D) 166
[Answer : D]

3. Find the odd word–
(A) Air Marshal (B) Wing Commander (C) Captain (D) Group captain
[Answer : C]

4. Find the odd letters–
(A) D F I M (B) N P S W (C) K M P T (D) D F O U
[Answer : D]

5. Find the odd word–
(A) Rectangle (B) Rhombus (C) Square (D) Kite
[Answer : C]

6. Find the odd letters–
(A) L R X (B) I N U (C) A G M (D) M S Y (Ans : B)

7. Sanjith faces towards north turning to his right, he walks 10m. He then turn to left and walks 30 m. He moves 25 m to his right and again to right through 50 m. Finally he turns to right and moves 40 m. In which direction is he now from his starting point?
(A) South-East (B) North-East (C) South-West (D) North-West
[Answer : C]

Directions (Q. 8-13) : Select the related word/letters/number from the given alternatives.

8. Nurture : Neglect : : Denigrate : ?
(A) Recognise (B) Reveal (C) Extol (D) Reply
[Answer : C]

9. 43 : 57 : : 111 : ?
(A) 136 (B) 135 (C) 133 (D) 134
[Answer : C]

10. Modesty : Arrogance : : ?
(A) Speak : Lecture (B) Obese : Fat (C) Ship : Fleet (D) Debility : Strength
[Answer : D]

11. 23 : 0827 : : 45 : ?
(A) 64125 (B) 12025 (C) 12125 (D) 08125
[Answer : C]

12. AZBY : CXDW : : EVFU : ?
(A) FUVE (B) BXWD (C) GTHS (D) ZYEU
[Answer : C]

13. ABDG : ZYWT : : BCEH : ?
(A) YXVS (B) QPRU (C) YXTS (D) SVXY
[Answer : A]

Directions (Q. 14-15) : From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

14. PERAMBULATOR
(A) MARBLE (B) RAMPANT (C) LABOUR (D) RAMBLE
[Answer : B]

15. ORGANISATION
(A) ORATION (B) ORGAN (C) ORGANISE (D) NATION
[Answer : C]
logoblog

Thanks for reading Reasoning Quiz-1

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts