Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Thursday, 12 January 2017

SBI PO Solved Paper 2013

  GKPlanet Team       Thursday, 12 January 2017

Solved Question Paper of SBI Probationary Officers Exam 2013 General Knowledge

1. Who is the Captain of Australian Cricket Team, which currently (March 2013) visited India?:
a) Michael Clarke
b) Shane Watson
c) Shane Warne
d) Michael Hussey
e) Ricky Ponting

Answer: (a)

2. Government as part of the recapitalisation plan, infused capital in State Bank of India recently. Indicate the approximate capital infusion:
a) Rs 500 cr.
b) Rs 1,000 cr.
c) Rs 1,500 cr.
d) Rs 2,000 cr.
e) Rs 3,000 cr.

Answer: (e)

3. The NRIs while investing in the equity of a company cannot buy more than prescribed percentage of the paid-up capital of that company. What is the prescribed percentage?
a) 2%
b) 3%
c) 4%
d) 5%
e) 6%

Answer: (d)

4. Every year March 20 is celebrated as what day?
a) World Sparrow Day
b) International Women's Day
c) World Cuckoo Day
d) International Child Day
e) International Mother's Day

Answer: (a)

5. One of the famous Indian sportsperson released his/her autobiography - 'Playing to Win' in November 12. Name the sportsperson:
a) Saina Nehwal
b) Mary Kom
c) Yuvraj Singh
d) Sachin Tendulkar
e) Sushil Kumar

Answer: (a)

6. Which of the following term is associated with the game of Cricket?
a) Bouncer
b) Love
c) Goal
d) Mid Court
e) Collision

Answer: (a)

7. Who is the author of the book 'Women of Vision'?
a) Ravinder Singh
b) Preeti Shenoy
c) Amish Tripathi
d) Durjoy Dutta
e) Alam Srinivas

Answer: (No correct options, Right answer is Denise Du Pont)

8. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006, is the exponent of which of the following concepts in the field of banking?
a) Core Banking
b) Micro Credit
c) Retail Banking
d) Real Time Gross Settlement
e) Internet Banking

Answer: (b)

9. Invisible Export means export of _________________:
a) Services
b) Prohibited goods
c) Restricted goods
d) Goods as per OGL list
e) Other than those given as options

Answer: (a)

10. The European Union has adopted which of the following as a common currency?
a) Dollar
b) Dinar
c) Yen
d) Euro
e) Peso

Answer: (d)

11. Banks in India are required to maintain a portion of their demand and time liabilities with the Reserve Bank of India. This portion is called:
a) Statutory Liquidity Ratio
b) Cash Reserve Ratio
c) Bank Deposit
d) Reverse Repo
e) Government Securities

Answer: (b)

12. Pre-shipment finance is provided by the banks only to:
a) Credit Card Holders
b) Students aspiring for further studies
c) Brokers in equity market
d) Village Artisans
e) Exporters

Answer: (e)

13. Banking Ombudsman is appointed by:
a) Government of India
b) State Governments
c) RBI
d) ECGC
e) Exim Bank

Answer: (c)

14. The holidays for the Banks are declared as per:
a) Reserve Bank Act
b) Banking Regulation Act
c) Negotiable Instrument Act
d) Securities and Exchange Board of India Act
e) Companies Act

Answer: (c)

15. Interest on Savings deposit nowadays is:
a) Fixed by RBI
b) Fixed by the respective Banks
c) Fixed by the Depositers
d) Fixed as per the contract between Bank and the Consumer Court
e) Not paid by the Bank

Answer: (b)

16. Interest below which a bank is not expected to lend to customers is known as:
a) Deposit Rate
b) Base Rate
c) Prime Lending Rate
d) Bank Rate
e) Discount Rate

Answer: (b)

17. The customers by opening and investing in the Tax Saver Deposit Account Scheme in a Bank would get benefit under:
a) Sales Tax
b) Customs Duty
c) Excise Duty
d) Professional Tax
e) Income Tax

Answer: (e)

18. In banking business, when the borrowers avail a Term Loan, initially they are given a repayment holiday and this is referred to as:
a) Subsidy
b) Interest Waiver
c) Re-phasing
d) Interest concession
e) Moratorium

Answer: (e)

19. One of IT company from India has become the first Indian company to trade on NYSE Euronext London and Paris markets from February 2013 onwards. Which is this company?
a) Wipro Infotech Ltd
b) L&T Infotech
c) HCL Technologies Ltd
d) Infosys Technologies Limited
e) Polaris Financial Technology Ltd

Answer: (d)

20. BSE (Bombay Stock Exchange), the oldest stock exchange in Asia, has joined hands with one more International index in February 2013. This association has resulted in change of name of BSE index. What is the change of name effected?
a) Dow Jones BSE Index
b) NASDAQ BSE Index
c) S & P BSE Index
d) Euronext BSE Index
e) Other than those given as options

Answer: (c)
logoblog

Thanks for reading SBI PO Solved Paper 2013

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

Recent Posts

Related Posts