Reasoning Quiz-3

Direction (Q. 1-6) :
Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

1. Find the odd number pair–
(A) 183 – 54 (B) 99 – 63 (C) 108 – 97 (D) 243 – 132
[Answer:C]

2. Find the odd number–
(A) 495 (B) 583 (C) 286 (D) 166
[Answer:D]

3. Find the odd word–
(A) Air Marshal (B) Wing Commander (C) Captain (D) Group captain
 [Answer:C]

4. Find the odd letters–
(A) D F I M (B) N P S W (C) K M P T (D) D F O U
[Answer:D]

5. Find the odd word–
(A) Rectangle (B) Rhombus (C) Square (D) Kite
[Answer:C]

6. Find the odd letters–
(A) L R X (B) I N U (C) A G M (D) M S Y
[Answer:B]

7. Sanjith faces towards north turning to his right, he walks 10m. He then turn to left and walks 30 m. He moves 25 m to his right and again to right through 50 m. Finally he turns to right and moves 40 m. In which direction is he now from his starting point?
(A) South-East (B) North-East (C) South-West (D) North-West
[Answer:C]

Directions (Q. 8-13) :
Select the related word/letters/number from the given alternatives.

8. Nurture : Neglect : : Denigrate : ?
(A) Recognise (B) Reveal (C) Extol (D) Reply
[Answer:C]

9. 43 : 57 : : 111 : ?
(A) 136 (B) 135 (C) 133 (D) 134
[Answer:C]

10. Modesty : Arrogance : : ?
(A) Speak : Lecture (B) Obese : Fat (C) Ship : Fleet (D) Debility : Strength
[Answer:D]

11. 23 : 0827 : : 45 : ?
(A) 64125 (B) 12025 (C) 12125 (D) 08125
[Answer:A]

12. AZBY : CXDW : : EVFU : ?
(A) FUVE (B) BXWD (C) GTHS (D) ZYEU
[Answer:C]

13. ABDG : ZYWT : : BCEH : ?
(A) YXVS (B) QPRU (C) YXTS (D) SVXY
[Answer:A]

Directions (Q. 14-15) :
From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

14. PERAMBULATOR
(A) MARBLE (B) RAMPANT (C) LABOUR (D) RAMBLE
[Answer:B]

15. ORGANISATION
(A) ORATION (B) ORGAN (C) ORGANISE (D) NATION

[Answer:C]
«Previous Quiz   Next Quiz»