SSC GD Constable 2015 Question Paper - Morning Shift

SSC GD Constable Solved Paper 2015
General Intelligence and Reasoning
Top of Form
In question nos. 1 to 3, find the odd word/letters/number from the given alternatives.

1.Find the odd letters ?
[A] JG
[B] RN
[C] NJ
[D] UQ
Answer: A. JG
Explanation:
J - 3 = G
R - 4 = N
N - 4 = J
U - 4 = Q

Odd letter is JG because the difference between the letters is 3 but rest of the word's difference is 4.

2.Find the odd number.
[A] 22
[B] 12
[C] 15
[D] 18
Answer: A. 22
Explanation:
All alternatives except 22 are divisible of 3.Hence, the odd number is 22.

3.Find the odd word
[A] Speed post
[B] SMS
[C] Letter
[D] Money Order
Answer: B. SMS
Explanation:
SMS is an electronic service but rest are delivered by a postman which is a person. Then, the odd is SMS.

4.Observing the trend find the missing number.

5  4  3
6  7  8
4  2  ?
34 30 30
[A] 5
[B] 3
[C] 6
[D] 10
Answer: C. 6
Explanation:
6 x 5 + 4 = 30 + 4 = 34
4 x 7 + 2 = 28 + 2 = 30

Same as,

3 x 8 + ? = 30
24 + ? = 30
 ? = 6

Hence, the answer is 6

In question nos. 5 to 8, select the related word/letters/number from the given alternatives.

5.DIMO : DMIO :: JUVR : ?
[A] JUVR
[B] JVRU
[C] JVUR
[D] JRVU
Answer: C. JVUR
Explanation:
DIMO : DMIO :: JUVR : ?

Answer is JVUR.
As in DIMO : DMIO, the middle two letters are reversed. So following the same pattern, JUVR : JVUR

6.FRENCH : FRANCE :: DUTCH : ?
[A] HOLLAND
[B] FIJI
[C] NORWAY
[D] SWEDAN
Answer: A. HOLLAND

7.4 : 19 :: 7 : ?
[A] 52
[B] 28
[C] 49
[D] 68
Answer: A. 52

8.BOOK : LIBERARY :: TREE : ?
[A] FRUIT
[B] FURNITURE
[C] SHADE
[D] FOREST
Answer: D. FOREST
Explanation:
As BOOKS are found in LIBRARY, similarly TREES are found in the FORESTS. 

9.If STOVE is coded as EVOTS and CANDLE is coded as ELDNAC then REPORT is coded as ?
[A] PORTRE
[B] SFQPSU
[C] QDONQS
[D] TROPER
Answer: D. TROPER
Explanation:
STOVE -> EVOTS
CANDLE -> ELDNAC
REPORT -> TROPER

All the three follows the same pattern. Pattern is : letters are reversed from first to last

10.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that  of matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented by 00, 12 etc and 'P' can be represented by 56, 68 etc. Similarly you have to identify the set for the word "FIRE".

    Matrix I
    Matrix II
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
D
E
F
I
N
5
O
P
R
S
T
1
I
N
D
E
F
6
S
T
O
P
R
2
E
F
I
N
D
7
P
R
S
T
O
3
N
D
E
F
I
8
T
O
P
R
S
4
F
I
N
D
E
9
R
S
T
O
P
[A] 33, 34, 76, 22
[B] 21, 22, 88, 33
[C] 02, 03, 57, 01
[D] 14, 10, 69, 14
Answer: C. 02, 03, 57, 01
Explanation:
F can be represented by -> 02, 14, 21, 33, 40
I can be represented by -> 03, 11, 22, 34, 41
R can be represented by -> 57, 69, 76, 88, 95
E can be represented by -> 01, 13, 20, 32, 44

Among the given alternatives the best given answer that represents FIRE -> 02, 03, 57, 01

11.Which of the answer figures can be formed using the question figure:
[A] A
[B] B
[C] C
[D] D
Answer: D. D

12.Five friends are sitting in a row facing South. Here Mohan is between Balu and Raju is to the immediate right of Praveen and Amith is to right of Balu. Who is in extreme right end ?
[A] Amith
[B] Balu
[C] Praveen
[D] Mohan
Answer: A. Amith
Explanation:
According to the question,

Amith    Balu   Mohan   Raju   Praveen

Then, Amith is in extreme right end

13.If 2=0, 3=3, 4=6, 5=9, then 7=?
[A] 16
[B] 15
[C] 18
[D] 12
Answer: B. 15
Explanation:
2=0 can be written as:
=> (1+1) = (0x3)

3=3
=> (2+1) = (1x3)
 

4=6
=> (3+1) = (2x3)

5=9
=> (4+1) = (3x3)

Similarly 6 = 12
=> (5+1) = (4x3)
 

7 = ?

=> (6+1) = (5x3)

Hence, 7 = 15


14.If 

÷ stands for x
x stands for -
- stands for + and
+ stands for ÷, then

48+6-12÷2+10 = ?
(Do chronologically and not according to BODMAS rule)
[A] 9
[B] 16
[C] 4
[D] 14
Answer: 

15.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figure. From the given answer figure, indicate how it will appear when opened.
mmm
[A] A
[B] B
[C] C
[D] D
Answer: A. A

16.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
[A] A
[B] B
[C] C
[D] D
Answer: No Answer Available, Suggest your answer below!
Top of Form

In question no 17 and 18, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
17.Complete the following series
0.15, 0.3, ?, 1.2, 2.4
[A] 4.8
[B] 0.9
[C] 0.6
[D] 0.06
Answer: C. 0.6
Explanation:
1.5 x 2 = 0.3
0.3 x 2 = 0.6
0.6 x 2 = 1.2
1.2 x 2 = 2.4

18.Complete the series:
BCD, DBC, EFG, ?, HIJ
[A] GEF
[B] EFG
[C] IJH
[D] FEG
Answer: A. GEF
Explanation:
BCD written as DCB same as EFG written as GEF. 
Hence, the answer is GEF

19.Which of the answer figure indicate the best relationship between Milk, Goat, Cow, Hen?

[A] A
[B] B
[C] C
[D] D
Answer: B. B

20.A florist had 133 roses, she sold 5/4 of them. How many roses had she left ?
[A] 57
[B] 38
[C] 58
[D] 19
Answer: B. 38
Explanation:
Total number of flowers = 133
she sold 5/7 of then
then, 5/7 of 133 = 95
Then, the remaining roses = 133-95 = 38



21.Which of the answer figure is exactly the mirror image of the given figure?

[A] A
[B] B
[C] C
[D] D
Answer: A. A

22.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
"INTERDEPENDENT"
[A] RETREAT
[B] DEEPEN
[C] DEPEND
[D] REPENT
Answer: A. RETREAT
Explanation:
In the word "RETREAT" double R is there, but in the word "INTERDEPENDENT" only single R is present. Hence RETREAT cannot be formed using the given word.

23.Two statements are given followed by two conclusions/Assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/Assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statement:

1. All children are students.
2. All students are players.

Conclusion:

I. All cricketers are students
II. All children are players.
[A] Neither conclusion I nor II follows
[B] Only conclusion I follows
[C] Only conclusion II follows
[D] Both conclusions I and II follows
Answer: C. Only conclusion II follows

24.Select the answer figure in which the question figure is hidden.

[A] A
[B] B
[C] C
[D] D
Answer: B. B

25.Which one of the given responses would be a meaningful order of the following:
1. Child
2. Profession
3. Marriage
4. Infant
5. Education
[A] 1,3,5,2,4
[B] 2,1,4,3,5
[C] 5,4,1,3,2
[D] 4,1,5,2,3
Answer: D. 4,1,5,2,3
Explanation:
The meaningful order:-

Infant<child<Education<Profession<Marriage

Post a Comment

0 Comments