Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Saturday, 11 March 2017

SSC GD Constable Question Paper 2015 PDF Download

  GKPlanet Team       Saturday, 11 March 2017

SSC Constable GD Solved Previous Questions Paper

SSC GD Solved Question Paper Download

Elementary Mathematics

1.16 men are able to complete a piece of work in 12 days working 14 hours a day. How long will 28 men, working 12 hours a day, take to complete the work?
[A] 7 days
[B] 10 days
[C] 8 days
[D] 6 days
Answer: C. 8 days
Explanation:
Formula:

M1D1H1 = M2D2H2

Where M = number of Men, D = number of days and H = number of hours

Given,

M1 = 16, D1 = 12, H1 = 14, M2 = 28, H2 = 12 and D2 = ?

D2 = (16 x 12 x 14) / (28 x 12)

= 8 days

Then, 28 men working 12 hours a day, take to complete the work in 8 days.

2.A certain sum amounts to Rs. 1725 at 15% per annum at simple interest and Rs. 1800 in the same time at 20% per annum at simple interest. Find the sum.
[A] Rs. 1700
[B] Rs. 1500
[C] Rs. 1650
[D] Rs. 1200
Answer: B. Rs. 1500
Explanation:
Let the principle be Rs. x

If rate of simple interest per annum = 15%, amount = Rs. 1725
And rate of simple interest per annum = 20%, amount = Rs. 1800

Then, 5% of principle = 1800-1725 = Rs. 75

Therefore, 100% priniciple = 75 x 100/5
                                          = 75 x 20
                                           => Rs. 1500

Then, the principle is Rs. 1500

3.A dealer marks his goods 20% above cost price and allows a discount of 10% to his customers. His gain percentage is?
[A] 6%
[B] 7%
[C] 8%
[D] 9%
Answer: C. 8%
Explanation:
Let the cost price of goods = Rs. 100
A dealer marks his goods 20% above cost price.

Then, the price of goods = 100 + 100 x 20/100
                                        = 100+20
                                        = 120

He gave 10% discount,
then selling price = 120 - 120 x 10/100
                            = 120 - 12
                            = Rs. 108

Gain% = 108 - 100
            = 8%

Then, his gain % is 8

4.Raja can do a piece of work in 20 days while Ramesh can finish it in 25 days. Ramesh started working and Raja joined him after 10 days. The whole work is completed in?
[A] 20 days
[B] 16 2/3 days
[C] 15 days
[D] 18 days
Answer: B. 16 2/3 days
Explanation:
Raja can do a piece of work = 20 days
Therefore, Raja can do a piece of work in a day = 1/20

Ramesh can do a piece of work = 25 days
Therefore, Ramesh can do a piece of work in a day = 1/25

Raja and Ramesh can do together work in a day = 1/20 + 1/25
                                                                             => 9/100

Then, Raja and Ramesh can do together work = 100/9 days

Ramesh can do a work in 10 days = 10/25

Remaining work = 1-10/25
                          => 3/5

Then, Raja & Ramesh can do complete remaining work = 100 x 3/5 x 9
                                                                                        => 20/3

Therefore, the whole work is complete = 10 + 20/3
                                                             => 50/3 days

5.1008 divided by which single digit number gives a perfect square?
[A] 7
[B] 8
[C] 9
[D] 4
Answer: A. 7
Explanation:
Take option (1),
1008 divide by 7 = 1008/7 = 144
144 is a square of 12

Now, take option (2)
 
1008 divide by 8 = 1008/8 = 126
126 is not a square of any number.

Take option (3)
1008 divide by 9 = 1008/9 = 112
112 is not a square of any number.

Take option (4),
1008 divide by 4 = 1008/4 = 252
252 is not a square of any number.

Hence, the answer is 7

6.A right circular cone of height 20 cm and base radius 15 cm is melted and casted into smaller cones of equal sizes of height 5 cm and base radius 1.5 cm. The number of casted cones are?
[A] 100
[B] 300
[C] 150
[D] 400
Answer: D. 400
Explanation:
The height of a cone = 20cm and radius of cone = 15 cm

Volume of cone = 1/3(πr
2h)

Then, volume = 1/3(π x 15
2 x 20)
=> 1500π cm
3

The height of small cone = 5cm
Radius of small cone = 1.5 cm

Volume of small cone = 1/3(5 x 1.5 x 1.5 x π)

=> 3.75π cm
3

Then the number of small cones = 1500π / 3.75π => 400

Hence the number of casted cones = 400

7.A student starting from his house walks at a speed of 2 1/2 km/hour and reaches his school 7 minutes late. Next day starting at  the same time he increases his speed by 1 km/hour and reaches 6 minutes early. The distance between school and his house is?
[A] 4 km
[B] 6 km
[C] 3 1/2 km
[D] 1 3/4 km
Answer: D. 1 3/4 km
Explanation:
Let the distance between school and his house be x km

According to question,

x(5/2) + 6/60 = x(5/2 + 1) - 6/60
2x/5 + 1/10 = 2x/7 - 1/10
(7 * 2x - 5 * 2x)/35 = -2/10
(14x - 10x)/35 = -1/5
4x = -7
x = -7/4

As, distance is never in negative

Hence, x = 7/4

Hence, the distance between the school and house is 1 3/4 km

8.The mean proportion of 1.21 and 0.09 is ?
[A] 3.03
[B] 0.03
[C] 0.33
[D] 3.3
Answer: C. 0.33

9.The value of √.000441 is equal to ?
[A] 0.21
[B] 0.021
[C] 0.0021
[D] 0.00021
Answer: B. 0.021
Explanation:
(0.000441)1/2 = (0.021 x 0.021)1/2

                       => 0.021

10.A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increased his average by 3. Find his average after 17th inning.
[A] 90
[B] 84
[C] 39
[D] 87
Answer: C. 39
Explanation:
Let the average after 17th innings = x
Then, the average after 16th innings = x-3

According to question,

16(x-3) + 87 = 17x
16x - 48 + 87 = 17x
16x + 39 = 17x
17x - 16x = 39
x = 39

Then, the average after 17th innings is 39

11.A fruit merchant makes a profit of 25% by selling mangoes at a certain price. If he charges rs. 1 more on each mango, he would gain 50%. At first the price of one mango was?
[A] Rs. 6
[B] Rs. 4
[C] Rs. 7
[D] Rs. 5
Answer: B. Rs. 4
Explanation:
Let the price of a mango = Rs. x
Profit = 25%

Then, the selling price of a mango = 125x / 100
                                                        => 5x / 4

According to question,
 

150x/100 - 125x/100 = 1
6x/4 = 5x/4 = 1
(6x - 5x)/4 = 1
x/4 = 1

x = 4

Then, the first price of a mango is Rs. 4

12.A seller increases the cost price of an article by 30% and fixed the marked price as Rs. 286. But during sale he gave 10% discount to the purchaser. Percentage of profit will be?
[A] 15
[B] 20
[C] 17
[D] 10
Answer: C. 17
Explanation:
Let the cost price of goods = Rs. 100
A dealer marks his goods 30% above cost price.

Then, the price of goods = 100 + 100 * 30/100
                                        => 100+30
                                        => 130

He gave 10% discount,
Then, selling price = 130 - 130 * 10/100
                              => 130 - 13
                              => Rs. 117

Gain% = 117 - 100
           => 17%

Then, gain% = 17%

13.An item was sold for rs. 3600 at 25% discount. Its marked price was?
[A] Rs. 4500
[B] Rs. 4800
[C] Rs. 2700
[D] Rs. 2880
Answer: B. Rs. 4800
Explanation:
The selling price of an item = Rs. 3600
Discount = 25%

Then, the marked price of an item = 3600 x 100(100-25)
=> 3600 x 100/75
=> 3600 x 4/3
=> 1200 x 4
=> Rs. 4800

Then, the marked price of an item = Rs. 4800

14.If  the cost of an article is Rs. P after two successive reductions of 20% and 25%, the original price of an article was?
[A] Rs. 4P/5
[B] Rs. 3P/5
[C] Rs. 5P/3
[D] Rs. 5P/4
Answer: B. Rs. 3P/5
Explanation:
The cost price of an article = Rs. P

Successive reductions = 20% and 25%
Then, successive reduction = 20 + 25 - 20 x 25/100
=> 45 - 5
=> 40%

Then, the original price = P - P x 40/100
=> P -2P/5
=> (5P - 2P)/5
=> Rs. 3P/5

15.A plane can cover 6000 km in 8 hours. If the speed is increased by 250 km/h, then the time taken by the plane to cover 9000 km is?
[A] 5 hours
[B] 8 hours
[C] 6 hours
[D] 9 hours
Answer: D. 9 hours
Explanation:
A plane can cover 600 km = 8 hours
Then, the speed of a plane = 6000/8
=> 750 km/hr

If the speed increased by 250 km/hr
Then, the speed of a plane = 750 + 250 = 1000 km/hr

Time taken by plane to cover 9000 km = 9000/1000
=> 9 hrs

Then, the time taken by plane to cover 9000 km is 9 hrs.

16.A solid right prism  made of iron has cross section of a triangle of sides 5cm, 10cm, 13cm and of height 10cm. If one cubic cm of iron weights 7g, then the weight of the prism is?
[A] 137.32 gram
[B] 1100.68 gram
[C] 1570.8 gram
[D] 1470.8 gram
Answer: No Answer Available, Suggest your answer below!
 0  1
17.A sum of Rs. 800 becomes Rs. 956 in 3 years at a certain rate of simple interest. If the rate of interest is increased by 4% what amount will the same sum become in 3 years?
[A] Rs. 1052
[B] Rs. 1042
[C] Rs. 1024
[D] Rs. 1025
Answer: A. Rs. 1052
Explanation:
A sum of Rs. 800 becomes Rs. 956 in 3 years at a certain rate of simple interest.

Then, the simple interest of three years = 956-800 => 156 Rs.

Simple Interest = (P x t x r)/100

Then,
 
156 = (800 x 3 x r)/100
r = 156/3 * 8
 
r = 6.5%

If rate of interest is increased by 4%
Then, the rate of interest = 6.5+4 = 10.5%

Now, simple interest = 800 x 10.5 x 3 /100

=> 24 x 10.5
=> Rs. 252

Then, the amount will be in 3 years = 800 + 252 => 1052

18.A shopkeeper in order to clear his old stock of T.V sets, offer 12% discount on the T.V. sets. If the marked price of a T.V. set is Rs. 6500, the selling price of the T.V. set is?
[A] Rs. 5700
[B] Rs. 6000
[C] Rs. 5720
[D] Rs. 5400
Answer: C. Rs. 5720
Explanation:
The marked price of a T.V set = Rs. 6500
Discount = 12%

Then, selling price of a T.V. set = 6500 x (100-12)/100
=> 6500 x 88/100
=> 65 x 88
=> Rs. 5720

Then, the selling price of a T.V. set is Rs. 5720

19.Average income of 'A' and 'B' is Rs. 200 and average income of 'C' and 'D' is Rs. 250. The average income of A,B,C and D is?
[A] Rs. 200
[B] Rs. 225
[C] Rs. 125
[D] Rs. 106.25
Answer: B. Rs. 225
Explanation:
The average income of 'A' and 'B' = Rs. 200
Then, the total income of 'A' and 'B' = 2 x 200 => Rs. 400

The average of C and D = Rs. 250
Then the total income of C and D = 2 x 250 => Rs. 500

The total income of A, B, C and D = 400+500 = Rs. 900

The, the average income of A,B,C and D = 900/4 = Rs. 225

20.The average of 1,3,5,7,9,11,..... 25 terms is ?
[A] 125
[B] 25
[C] 625
[D] 50
Answer: B. 25
Explanation:
The sum of first n odd natural numbers = n2
Here n = 25

Then, the sum of 25 odd natural number = 25
2 => 625

Then, the average of 25 odd terms = 625/25 => 25

21.The ratio of ages of two persons is 5:9 and the age of one of them is greater than the other by 40 years. The sum of their ages in years is?
[A] 140
[B] 180
[C] 150
[D] 150
Answer: A. 140
Explanation:
The ratio of ages of two persons = 5:9
Let the age of first person be = 5x
The age of second person = 9x

The age of one of them is greater than the other by 40 years

Then, 9x - 5x = 40
=> 4x = 40
=> x = 40/4
=> x = 10

Then, age of first person = 5x10 = 50
age of second person = 9x10 = 90

So, the sum of their ages = 90+50 = 140

22.Study the data and answer the questions
The score of students of a class are given as follows.
The number of students whose IQ score is 100 and more is?
[A] 36
[B] 29
[C] 46
[D] 35
Answer: D. 35
Explanation:
The total number of students whose IQ score is 100 and more = 16+13+4+2 = 35

23.Study the data and answer the questions
The score of students of a class are given as follows.
Number of students whose IQ score is 140 is?
[A] 1
[B] 2
[C] 0
[D] underterminable form
Answer: D. underterminable form

24.The smallest number by which 243000 be divided so that the quotient is a perfect cube is?
[A] 9
[B] 27
[C] 3
[D] 1
Answer: A. 9
Explanation:
Number = 243000
If we divide by 9

Then, 243000/9 = 27000

27000 is a cube of 30

Then, the smallest number is 9 which can divide 243000 so that the quotient is a perfect cube of 30

25.In a college election, a candidate secured 62% of the votes and is elected by a margin of 144 votes. The total number of votes polled is?
[A] 800
[B] 925
[C] 1200
[D] 600
Answer: D. 600
Explanation:

Let the total number of votes polled = x

In college election, a candidate secured 62% of the votes

Then, the opposite candidate secured votes = 100-62 = 38%

Candidates elected by 144 votes

Then x * (62-38)/100 = 144

x* 24/100 = 144
x= 600
logoblog

Thanks for reading SSC GD Constable Question Paper 2015 PDF Download

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts