SSC GD Constable Question Paper and Answer Key 2015

SSC GD Constable 2015 Question Paper - Morning Shift

General Knowledge and General Awareness

1.The smallest ocean is?
[A] Pacific
[B] Arctic
[C] Atlantic
[D] Indian
Answer: B. Arctic
Explanation:
The smallest ocean is the Arctic Ocean of the world's five ocean basins, which is about 10 times smaller than the pacific ocean.

2.The headquarters of Word Trade Organization(WTO) is situated in?
[A] London, UK
[B] Geneva, Switzerland
[C] New Delhi
[D] Washington, USA
Answer: B. Geneva, Switzerland
Explanation:
World Trade Organization is the intergovernmental organization which regulates the international trade. WTO headquarters are in Centre William Rappard, Geneva, Switzerland.

3.When water freezes its density_____?
[A] Remains constant
[B] Increases
[C] Decreases
[D] Becomes Zero
Answer: C. Decreases
Explanation:
As a matter of interest, the density at 4 degrees increases, and this water sinks. The density decreases again below 4C. This is why pools, rivers etc. freeze from the top down and not the bottom up.

4.The headquarters of United Nation Organization is located at?
[A] Geneva
[B] New York
[C] Washington
[D] Rome
Answer: B. New York
Explanation:
The Headquarters of the United Nations is a complex in New York City. The complex has served as the official headquarters of the United Nations since its completion in 1952

5.The acid which fails to liberate carbon dioxide from sodium bicarnonate is?
[A] Sulphuric acid
[B] Formic acid
[C] Carbonic acid
[D] Acetic acid
Answer: D. Acetic acid
Explanation:
Acetic acid, also known as ethanoic acid and methane carboxylic acid, is a colorless liquid that has a strong and distinct pungent and sour smell.

6.Name the first Indian to be banned for using anabolic steroid in Olympic games?
[A] Sumitha Laha
[B] T. Sanmancha Chanu
[C] Aswini Akunji
[D] Pratima Kumari
Answer: B. T. Sanmancha Chanu
Explanation:
Sanamacha Chanu is an Indian weightlifter who competed in the women's 53 kg weight class at the 2004 Summer Olympics. She originally finished fourth, but tested positive for a banned substance and was disqualified.

7.When was the office of District Collector created?
[A] 1771
[B] 1773
[C] 1772
[D] 1786

8.In B.C.G Vaccine the word 'C' stands for?
[A] Calmette
[B] Cough
[C] Chlorine
[D] Cadmium
Answer: A. Calmette
Explanation:
BCG stands for Bacille Calmette-Guerin.BCG is a weakened (attenuated) version of a bacteria called Mycobacterium Bovis which is closely related to Mycobacterium tuberculosis, the agent responsible for tuberculosis.

9.Oxide of sulphur present in the atmosphere are washed down by rains to cause?
[A] Industrial smog formation
[B] Depletion of fossil fuel reserve
[C] Eutrophication in lakes
[D] Lowering of pH of soil
Answer: D. Lowering of pH of soil
Explanation:
Sulphur dioxide is released into the atmosphere from a number of sources. In the atmosphere, sulphur dioxide reacts with atmospheric oxygen to form sulphur trioxide by photolytic and catalytic oxidation processes. The sulphur trioxide thus formed reacts with water, producing sulphuric acid. This acid is washed down on earth as acid rain. 
Thus, the purest form of rain reaches the earth as an acidic solution of pH.

10.Chemical composition of heavy water is?
[A] H2O
[B] HDO
[C] H2O2
[D] D2O
Answer: D. D2O
Explanation:
Heavy water is a form of water that contains a larger than normal amount of the hydrogen isotope deuterium, rather than the common hydrogen-1 isotope that makes up most of the hydrogen in regular water.

11.Which one of the following is an autotroph?
[A] Algae
[B] Butterfly
[C] Mushroom
[D] Grasshopper
Answer: A. Algae

12.Who of the Delhi Sultans pursued the policy of 'blood & iron':
[A] Ghiyasuddin tughlaq
[B] IItutmishz
[C] Balban
[D] Alauddin Khilji
Answer: C. Balban
Explanation:
An llbari Turk he was the first slave but later rose to be sultan. He pursued the policy of Blood and Rain. He believed in the divine right theory of kingship.

13.Dadabhai Naroji has described his theory of 'Drain of Wealth'  in the book _______?
[A] British Rule and its consequences
[B] Poverty and Un-British Rule in India
[C] Nature of British colonial rule
[D] Exploitative Nature of British Rule in India
Answer: B. Poverty and Un-British Rule in India
Explanation:
Dadabhai Naroji was the first Asian to be a British MP and the first Indian to become a Professor at Elphinstone Institution in 1850. The ‘Grand Old Man of India’ and the ‘Father of Indian Nationalism’ are the epithets to explain the personality of this great man who was an educator, cotton trader and social leader.Dadabhai Naoroji’s concept of wealth drain from India during British rule got huge attention. He mentioned the same concept in his book Poverty and Un-British Rule in India.

14.Which one of the following is a non-dimensional quantity?
[A] coefficient of viscocity
[B] Plank's constant
[C] Strain
[D] Gas constant
Answer: C. Strain

15.Who was the author of Telugu work Amuktamalyada?
[A] Harihara
[B] Bukka
[C] Krishnadevaraya
[D] Devaraya
Answer: C. Krishnadevaraya

16.The presence of pollutants in the environment is usually expressed in ppm, where ppm stands for ?
[A] Pollutant Prevent
[B] Parts per million
[C] purity per microgram
[D] particles per mole
Answer: B. Parts per million
Explanation:
Parts per million is a way of expressing tiny concentration. In air ppm is usually a volume/volume ratio; in water, a weight/volume ratio.

17.Economics classifies the man-made instrument of production as?
[A] capital
[B] organization
[C] equipment
[D] labour
Answer: D. labour

18.The first President of independent India was ?
[A] Sardar Patel
[B] Dr. Rajendra Prasad
[C] Dr.S.Radha Krishnan
[D] J.L.Nehru
Answer: B. Dr. Rajendra Prasad
Explanation:
Rajendra Prasad, the first President of India, is the only person to have held office for two terms. Seven presidents have been members of a political party before being elected. Six of these were active party members of the Indian National Congress.

19.Who established the 'Sharda Sadan', a school for Indian widows in colonial India ?
[A] sarojini Naidu
[B] Pandita Ramabai
[C] Mahadev Govind Ranade
[D] Dayanand Sawaswati
Answer: B. Pandita Ramabai
Explanation:
Pandita Ramabai was an Indian social reformer, a champion for the emancipation of women, and a pioneer in education. She acquired a reputation as a Sanskrit scholar.By April 1889 she had started a home-cum-school in Bombay, which she named as Sharda Sadan.

20.Democracy is a government in which everyone has a share was the opinion of ?
[A] seeley
[B] Abraham Lincoln
[C] Plato
[D] Jeovans
Answer: B. Abraham Lincoln

21.The cash Reserve Ratio is a tool of ?
[A] Fiscal policy
[B] Monetary policy
[C] Tax policy
[D] Agricultural policy
Answer: B. Monetary policy
Explanation:
Cash Reserve Ratio (CRR) is a specified minimum fraction of the total deposits of customers, which commercial banks have to hold as reserves either in cash or as deposits with the central bank. CRR is set according to the guidelines of the central bank of a country.

22.The greatness of Shershah lies in his ?
[A] Secular attitude
[B] Administrative reforms
[C] Superior generalship
[D] Victories against Humayun
Answer: B. Administrative reforms

23.The term 'URL' used in internet technology stands for ?
[A] Uniform remote locator
[B] Unique resource locator
[C] Uniform resource locator
[D] Unique remote locator
Answer: C. Uniform resource locator

24.Which of the following countries has brought out a stamp on Mother Teresa to celebrate her birth anniversary ?
[A] Pakistan
[B] India
[C] USA
[D] UK
Answer: C. USA
 
25.How does agriculture promote the Indian Industrial development ?
[A] By providing food and clothing to laborers
[B] By opening up market for industrial products
[C] All of the given option
[D] By supplying raw material
Answer: C. All of the given option
Explanation:

Agriculture plays a vital role in India’s economy. Over 58 per cent of the rural households depend on agriculture as their principal means of livelihood. Agriculture, along with fisheries and forestry, is one of the largest contributors to the GDP.

Post a Comment

0 Comments