Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Friday, 12 May 2017

Banking Awareness Questions [Quiz: 2]

  GKPlanet Team       Friday, 12 May 2017

Banking Awareness Questions for IBPS SBI PO and Clerk Exams

1.       The holidays for the banks are declared as per?
Answer: Negotiable Instruments Act

2.      In the banking business, when the borrowers avail a term Loan, initially they are given a repayment holiday and this is referred as?
Answer: Moratorium

3.      Regulator of Micro, Small and Medium enterprises in India is?
Answer: SIDBI (Small Industries Development Bank of India)

4.      A worldwide financial messaging network which exchanges between banks and financial institutions is known as?
Answer: Structured Financial Messaging System (SFMS)

5.      The term “Smart Money” refers to?
Answer: Credits Card

6.      The maximum deposit amount insured by DICGC?
Answer: Rs. 1 lakh per depositors across all banks
7.      With reference to a cheque which is the ‘drawee bank’?
Answer: The bank upon which the cheque is drawn

8.     In which of the following fund transfer mechanisms, can funds be moved from one bank to another and where the transaction is settled instantly without being bunched with any other transaction?
Answer: RTGS

9.      Bad advances of a Bank are called?
Answer: Non – performing Asset

10.  By increasing repo rate, the economy may observe the which effect?
Answer: Rate of interest on loans and advances will be costlier

11.   In India, one- rupee coins are issued by?
Answer: Government of India

12.  Fixed deposits and recurring deposits are?
Answer: Repayable after an agreed period

13.  When a bank returns a cheque unpaid, it is called?
Answer: Dishonour of the cheque

14.  What is ‘DMAT Account’?
Answer: Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form

15.   When the rate of inflation increases, ___?
Answer: Purchasing power of money decreases

16.  Banks in India are regulated under?
Answer: Banking Regulation Act, 1949

17.   Banking sector falls under which of the following sectors?
Answer: Service Sector
18.  ASBA scheme is related to the purchase of?
Answer: IPO

19.  The ownership of public sector banks rests with?
Answer: Jointly with the Government of India and the shareholders from the public

20. If a cheque is post dated, then bank on which it is drawn will?
Answer: Will not honour the cheque before the date of the cheque
logoblog

Thanks for reading Banking Awareness Questions [Quiz: 2]

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

No comments:

Post a Comment

Recent Posts

Related Posts