Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key
Follow @ Facebook #GKPlanet



Friday, 12 May 2017

Important Banking Related Question for IBPS [Quiz: 3]

  GKPlanet Team       Friday, 12 May 2017

Frequently Asked Banking Awareness Questions For IBPS PO

1.       Regulator of Capital Market in India is?
Answer: SEBI

2.      First Indian Bank to introduce credit card is?
Answer: Central Bank of India

3.      RBI was nationalised in?
Answer: January 1, 1949

4.      Loans of very small amounts given to low-income groups are called as?
Answer: Micro Credit

5.      When was RBI established?
Answer: April 1, 1935

6.      MUDRA Bank is a wholly-owned subsidiary of?
Answer: SIDBI

7.      Maximum Loan that a Mudra Bank can grant is?
Answer: Rs 10 lakh

8.     The headquarter of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB is located in?
Answer: Beijing, China
9.      What is the maximum monthly pension for the subscribers under Atal Pension Yojana?
Answer: Rs 5000 (The Atal Pension Yojana (APY) is open to all Indians between the age of 18 and 40. Under the scheme, the minimum monthly pension for the subscribers ranging between Rs 1000 and Rs 5000 per month)

10.  What is the minimum amount to be invested under Sukanya Samriddhi Scheme?
Answer: Rs. 1000 (Rs. 1000 is the minimum and Rs. 1.5 lakh is the maximum amount to be invested under Sukanya Samriddhi Scheme).

11.   The headquarter of BRICS Bank “The New Development Bank (NDB)” located in?
Answer:  Shanghai, China.

12.  SARFAESI Act 2002 is related to?
Answer: Recovery of bad loans (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002 (SARFAESI) empowers Banks / Financial Institutions to recover their non-performing assets (bad loans) without the intervention of the Court.

13.  A savings as well as current account should be treated as inoperative / dormant if there are no transactions in the account for over a period of?
Answer: Two years (Dormant means inactive and inoperative means which is not being operated i.e. no transactions have been undertaken recently. In terms of RBI guidelines, a savings as well as current account should be treated as inoperative / dormant if there are no transactions in the account for over a period of two years)

14.  What is the full form of the term NDTL, as used in banking environment?
Answer: Net Demand and Time Liability (Note: It is a sum of demand and time liabilities (deposits) of banks with public and other banks wherein assets with other banks is subtracted to get net liability of other banks. Deposits of banks are its liability and consist of demand and time deposits of public and other banks.

15.   In CDR, “R” stands for?
Answer: Restructuring (Corporate Debt Restructuring (CDR) mechanism is a voluntary non-statutory mechanism under which financial institutions and banks come together to restructure the debt of companies facing financial difficulties due to internal or external factors, in order to provide timely support to such companies)

16.  What does ‘FSLRC’ stand for?
Answer: Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC)

17.   National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) is a fund created by the Government of India for enhancing infrastructure financing in the country. Headquarter of NIIF located in?
Answer: Mumbai (NIIF, proposed to be set up as a Trust, would raise debt to invest in the equity of infrastructure finance companies such as Indian Rail Finance Corporation (IRFC) and National Housing Bank (NHB). The idea is that these infrastructure finance companies can then leverage this extra equity, manifold.
18.  Reserve Bank of India (RBI) declared State Bank of India (SBI) and ICICI Bank as
Answer: D – SIBs.

19.  What is the full form as D – SIBs?
Answer: Domestic Systemically Important Banks.

20. India and United States have siInter-Governmental Agreement to implement the FATCA. This agreement will promote transparency on tax matters. Expand the term FATCA.

Answer: Foreign Account Tax Compliance Act.

←Previous    Next→
logoblog

Thanks for reading Important Banking Related Question for IBPS [Quiz: 3]

←Previous
« Prev Post
Next→
Next Post »

1 comment:

Recent Posts

Related Posts